Month: June 2020

Вибух у лікарні в Тегерані забрав життя щонайменше 13 людей

Внаслідок потужного вибуху в клініці на півночі столиці Ірану Тегерану загинули щонайменше 13 людей і були поранені ще шестеро, повідомляють іранські медіа 30 червня.

Вони цитують прокурора Тегерану Алі Алькасімегра, який стверджує, що внаслідок вибуху загинули 10 чоловіків і троє жінок у медичному центрі «Сіна Атгар». Постраждалих, за словами Алькасімегра, доправили до лікарні Таджріш, щоб надати медичну допомогу.

Заступник губернатора Тегерану Хамідреза Ґударзі повідомив державному телеканалу, що вибух і пожежу спричинив витік із балонів для медичного газу.

Рятувальники боролися з вогнем до пізнього вечора. Поліція оточила місце події.

На відео, які поширюються соцмережами, видно, що в лікарні сталося кілька вибухів поспіль.

Державне телебачення Ірану повідомило, що вибухи можуть повторюватися, тому що в лікарні лишаються кисневі балони.

26 червня у Тегерані стався вибух газового резервуара біля військової бази. Тоді ніхто не постраждав.

Помпео підтвердив відеоконференцію з талібами

Державний департамент Сполучених Штатів підтвердив, що державний секретар Майк Помпео провів відеоконференцію з екстремістським угрупованням «Талібан», під час якого він застеріг бойовиків від нападів на американських військових.

За заявою Держдепартаменту, Помпео 29 червня провів розмову з представником угруповання Абдуль-Гані Барадаром, який наразі перебуває в Катарі, щодо імплементації лютневої угоди між Вашингтоном та бойовиками.

«Державний секретар дав зрозуміти, що від «Талібану» очікується виконання їхніх зобов’язань, серед них – зобов’язання не нападати на американців», – сказала речниця Департаменту Морґан Ортаґус.

Раніше про ці переговори повідомив сам «Талібан».

Читайте також: США: республіканці вимагають «серйозних дій» у разі, якщо підтвердиться змова Росії з талібами​

Лютнева угода передбачає виведення американських військ і покликана прокласти шлях до мирних переговорів між талібами та урядом Афганістану, підтримуваним США.

Згідно з домовленістю, США до середини липня погодилися скоротити свої сили в Афганістані з 12 тисяч військових до 8 тисяч 600. Якщо решта угоди буде виконана, всі американські та інші іноземні війська вийдуть з Афганістану до середини 2021 року.

Спілкування талібів і Помпео відбувається в час, коли президент США Дональд Трамп стикається зі все більшим тиском. Політичні опоненти вимагають від нього пояснень щодо того, чому він нічого не вчинив після отримання повідомлень, нібито Москва пропонувала і платила бойовикам, пов’язаним із талібами, за вбивство американських солдатів в Афганстані.

 

У жителей путляндии все меньше свободных денег

У жителей путляндии все меньше свободных денег.

Пока власти путляндии обнуляют опущенного карлика пукина, финансовое благосостояние или точнее положение верноподданного населения продолжает скатываться на дно, даже несмотря на подачки от паханата
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Три основні причини падіння рейтингу зеленого карлика. Чому українці перестають довіряти президенту?

Три основні причини падіння рейтингу зеленого карлика. Чому українці перестають довіряти президенту?

Пояснюю, чому у зеленого карлика стрімко падають рейтинги та хто в цьому винен.

Блог про українську політику та актуальні події в нашій країні
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

Как в путляндии рисуют победу на голосовании за поправки

Как в путляндии рисуют победу на голосовании за поправки.

Обнуление опущенного карлика пукина идет уже несколько дней и пока мы наблюдаем и фиксируем нарушения, нас уверяют, что проголосовало уже 40 млн россиян. Хотя это не удивительно, ведь по всей стране, не то что в каждом дворе, они ходят даже по квартирам тех, кто не подавал заявку на надомное голосование. Ведь им нужна ваша подпись, что вы приняли в этом участие, только и всего, а как этот голос посчитают – это уже совсем другая история
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Гражданин никто. Обнуление Михаила Ефремова

Гражданин никто. Обнуление Михаила Ефремова.

Михаил Ефремов назвал опущенного карлика пукина кормильцем, а себя клоуном, которы читал стихи с критикой власти исключительно ради финансовой выгоды
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Украинский броневик КОЗАК-5 показал себя и готов протистоять гибридным силам армии путляндии !

Украинский броневик КОЗАК-5 показал себя и готов протистоять гибридным силам армии путляндии !
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

Лідер Чечні пропонує, щоб Путін довічно був президентом Росії

Глава російського регіону Чечня Рамзан Кадиров запропонував обрати Володимира Путіна довічним президентом Росії. Він заявив про це під час наради з чиновниками про голосування щодо поправок до конституції.

«Я завжди говорив, ми повинні обирати Володимира Путіна довічним президентом. Сьогодні хто може замінити його? Немає такого політичного лідера в світовому масштабі. Ми повинні пишатися цим. Сьогоднішня Чеченська республіка – такого ніколи у нас в історії не було, тому ми сьогодні живемо в правовій державі в Російській Федерації. Ми громадяни цієї великої країни», – заявив Кадиров.

 

Володимир Путін перебуває при владі в Росії з 2000 року. Він двічі обирався президентом у 2000-ні роки: в 2000 і 2004 роках. Тоді президентський термін в Росії становив чотири роки.

У 2008 році Путін і тодішній голова уряду провели так звану «рокіровку»: президентом став Медведєв, а Путін обійняв посаду глави уряду.

У 2012 році Путін пішов на третій термін, а тривалість президентських повноважень була збільшена з чотирьох до шести років. У 2018 році він став президентом учетверте і, якщо поправка про «обнулення» термінів Путіна буде схвалена, зможе піти на вибори також у 2024 і 2030 роках.

Дострокове голосування по поправках розпочалося 25 червня, офіційним днем голосування є 1 липня, яке оголошене вихідним днем. Голосувати за поправки можна буде тільки пакетом: за чи проти всіх.

У Білорусі скасували смертний вирок засудженому за вбивства і грабежі

Верховний суд Білорусі 30 червня задовольнив апеляції громадян цієї країни Віктора Скрундика, Валентина Бушніна і Віталія Мятежа і скасував їхні вироки. Серед інших було скасовано і смертний вирок Скрундику. Справу трьох чоловіків відправлено на новий розгляд.

Банда, в складі якої, за даними слідства, були Скрундик, Бушнін і Мятеж, звинувачувалася в грабежі і вбивствах людей похилого віку. Скрундик і Валентин Бушнін раніше були неодноразово засуджені за крадіжки, у Віталія Мятежа судимостей не було.

Злочини сталися в січні 2019 року в селах Улянівка Слуцького району і Суховчиці Копильського району. За версією слідства, 14 січня Скрундик і Бушнін убили 79-річного Михайла Шукалея. Спочатку чоловіка душили шнурком від спортивних штанів, а потім влаштували в його будинку пожежу. Як показала експертиза, під час підпалу чоловік був ще живий. З будинку вбитого нападники вкрали гроші.

Друге вбивство, як стверджує слідство, Скрундик учинив разом із Віталієм Мятежем. Чоловіки вбили 94-річного Володимира Гаркавого 21 січня. Його також душили і спалили живцем. З будинку пенсіонера вкрали гроші та алкоголь. Скрундик зізнався в цьому вбивстві, але Мятеж визнав тільки грабіж.

Пізніше Скрундик став наполягати, що він визнав провину під тиском. За його словами, Шукалея вбив насправді не він, а його спільник Валентин Бушнін. За словами Скрундика, він визнав провину тому, що боявся помсти з боку свого спільника.

У Верховному суді Віктор Скрундик вибачився перед родичами загиблих і закликав суд врятувати його життя, замінивши для нього смертну кару на позбавлення волі.

За 2020 рік це вже третій смертний вирок, ухвалений білоруським судом. Могилівський обласний суд 10 січня засудив до розстрілу двох братів, 19-річного Станіслава та 21-річного Іллю Костевих. Їх визнали винними у вбивстві вчительки і підпалі її будинку.

Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де чоловікам ухвалюють смертні вироки за особливо тяжкі злочини. Родичам смертників зазвичай не повідомляють про розстріл і не надають побачення перед стратою, тіла розстріляних також не видають і не розголошують місце поховання.

 

Другого підозрюваного у вбивстві чеченця в Берліні пов’язали з ФСБ Росії

Росіянин, який згадується в розслідуванні про вбивство чеченця Зелімхана Хангошвілі в німецькій столиці Берліні, може бути пов’язаний з ФСБ. Через нього розслідувачам вдалося виявити ще кількох людей, імовірно пов’язаних зі спецслужбою. Щонайменше троє з них підозрювалися в замовному вбивстві за кордоном. Розслідування про це оприлюднили британська група Bellingcat, німецький журнал Der Spiegel і російське видання The Insider.

Хангошвілі був застрелений 15 серпня 2019 року. Відразу після замаху був заарештований ймовірний виконавець убивства. Його ім’я не розкривається німецькими властями. Однак, за даними журналістів-розслідувачів, справжнє ім’я затриманого – Вадим Красиков. Стверджується, що раніше він служив у загоні спецпризначення ФСБ і брав участь у кількох замовних убивствах. В обвинувальному висновку німецька прокуратура стверджує, що в Берліні росіянин діяв на замовлення російського уряду.

 

Наприкінці червня стало відомо, що в розслідуванні про вбивство Хангошвілі фігурує ще один підозрюваний, Роман Д. За даними Bellingcat, ця людина – Роман Давидов. Розслідувачі впевнені, що його ім’я і дані вигадані. У липні 2019 року йому було видано закордонний паспорт, а до цього людини з такими даними в російських державних базах даних не існувало, наполягають розслідувачі. Це не завадило йому отримати шенгенську візу в той же день, коли її отримав за підробленим паспортом Красиков.

За своїм паспортом і візою Давидов ненадовго в’їжджав на територію Польщі. Саме звідти приїхав згодом до Берліна Красіков. За даними з дорожніх камер, які є в розпорядженні Bellingcat, можна відстежити маршрути Давидова: в липні 2019 року він постійно бував за місцем проживання Красикова, а також у місті Балашиха Московської області, де Красиков, найімовірніше, відвідував базу Центру спеціальних призначень ФСБ.

Роль Давидова в підготовці замаху на Хангошвілі не є очевидною. Однак можна припустити, що Красиков діяв не один в підготовці замаху. У Берліні за один день підозрюваний зміг дістати велосипед, електроскутер, модель якого не продається в Німеччині, зброю, він знав де і коли буде перебувати жертва.

Розслідувачам вдалося виявити ще один паспорт Давидова. У ньому його звали Роман Ніколаєв. За цими документами він літав до Праги влітку 2015 року. У цей же день у місті перебували ще п’ятеро людей зі схожими паспортами, власників яких немає в жодній російській базі. Розслідувачі припускають, що це теж можуть бути співробітники російських спецслужб. Аналогічні паспорти виявлені у трьох підозрюваних у замовному вбивстві адміністратора сайту «Кавказ-центр», колишнього чеченського польового командира Абдулвахіда Едільгерієва. Він є родичем Мовладі Удугова, який був одним із лідерів чеченських сепаратистів у 90-ті роки минулого століття.

Вони ж були в Стамбулі в день вбивства узбецького імама Абдулли Бухарі (Мірзаголіба Хамідова), який підтримував радикальну версію ісламу.

Таліби заявляють, що говорили про «міжафганські переговори» з держсекретарем США

Таліби заявляють, що провели відеоконференцію з державним секретарем США Майком Помпео, під час якої рух «Талібан» підтвердив свою прихильність до мирного процесу в Афганістані.

Речник Сухейль Шахін заявив 30 червня, що таліби та очільник американської дипломатії напередодні, 29 червня, мали розмову про шлях до мирних переговорів, закріплений у лютневій угоді між Вашингтоном та бойовиками.

«Ми готові розпочати міжафганські переговори, як ми говорили раніше, але затримки у звільненні в’язнів відклали ці переговори», – написав Шахін у твітері, посилаючись на зобов’язання влади в Кабулі звільнити п’ять тисяч в’язнів-талібів як умову для початку переговорів.

Державний департамент США ще не повідомляв про цей дзвінок.

Лютнева угода передбачає виведення американських військ і покликана прокласти шлях до мирних переговорів між талібами та урядом Афганістану, підтримуваним США.

Згідно з домовленістю, США до середини липня погодилися скоротити свої сили в Афганістані з 12 тисяч військових до 8 тисяч 600. Якщо решта угоди буде виконана, всі американські та інші іноземні війська вийдуть з Афганістану до середини 2021 року.

 

Спілкування талібів і Помпео відбувається в час, коли президент США Дональд Трамп стикається зі все більшим тиском. Політичні опоненти вимагають від нього пояснень щодо того, чому він нічого не вчинив після отримання повідомлень, нібито Москва пропонувала і платила бойовикам, пов’язаним із талібами, за вбивство американських солдатів в Афганстані.

«Цирк дю Солей» оголосив про банкрутство на тлі пандемії

Компанія «Цирк дю Солей» оголосила про банкрутство в Канаді у зв’язку з «колосальним збоєм та вимушеним скасуванням шоу» на тлі пандемії.

Базована в канадському Монреалі компанія заявила, що хоче реструктуризувати свої борги за підтримки канадського уряду та приватних фірм.

Заяву про банкрутство має розглянути канадський суд 30 червня. Якщо суддя затвердить цю заяву, компанія подасть заяву про банкрутство і в США.

«Цирк дю Солей» оголосив, що збирається звільнити майже 3,5 тисячі співробітників, які були у відпустці з березня.

«Цирк дю Солей» був заснований в 1984 році. Генеральний директор компанії Cirque du Soleil Entertainment Group Даніеля Ламарр запевняє, що протягом останні 36 років «Цирк» був дуже успішною та прибутковою організацією.

За даними CNN, борги «Цирку дю Солей» становлять близько 1 мільярда доларів.

Повернення Росії до G7 поки неможливе – посол Британії

Повернення Росії до «Групи семи» поки неможливе, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс в інтерв’ю виданню «РБК-Україна».

«Ви самі виключили себе з G7 подібного роду поведінкою. Припиніть таку поведінку, тоді ми можемо говорити про «Групу семи» і про санкції. Але поки ви не виконаєте свою роль у Мінських угодах, поки ви не припините агресію проти України, такі варіанти не розглядаються», – сказала Сіммонс.

До так званої «Групи семи» входять США, Канада, Франція, Італія, Німеччина, Японія, Британія та Європейський союз. Росія не бере участі в зустрічах «Групи семи» після анексії українського Криму.

За повернення Росії до участі в зустрічах «Групи семи» час від часу виступає президент США Дональд Трамп.

Президент Косова обіцяє піти у відставку, якщо суд у Гаазі визнає його винним у воєнних злочинах

Президент Косова Хашим Тачі обіцяє «негайно піти у відставку», якщо суд у Гаазі визнає його винним у воєнних злочинах.

Під час звернення до нації він назвав «неправдивими» звинувачення на свою адресу.

«Моє серце поранене, але не розбите. Мої думки важкі, але не смутні. Моя кров гаряча, але чиста», – сказав Тачі.

Він пообіцяв зустрітися найближчими днями з політичними лідерами Косова та обговорити «наступні кроки».

24 червня спеціалізована прокуратура в Гаазі (SPO) висунула звинувачення проти президента Косова Хашима Тачі, колишнього голови парламенту Кадрі Веселі й «інших» осіб у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, ймовірно, скоєних під час конфлікту в Косові 1998-1999 років або після нього.

Обвинувальний акт із 10 пунктів подали до Спеціального суду для розгляду злочинів, скоєних в Косові під час війни 1998-99 років.

Цей суд почав працювати на початку 2019 року. Західні держави сподіваються, що новий суд розслідуватиме злочини майже 20-літньої давнини, що були скоєні обома сторонами конфлікту, сербськими солдатами та бійцями Армії визволення Косова.

Косово проголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Її визнає більшість країн Заходу, включно зі Сполученими Штатами, не визнали незалежності Сербія і Росія. Україна також не визнала незалежність Косова. Євросоюз намагається переконати Белград і Приштину нормалізувати відносини, проте поки що переговори не дали істотних результатів.

Іран надіслав до Франції «чорні скриньки» з літака «Міжнародних авіаліній України» – ЗМІ

Іран надіслав до Франції «чорні скриньки» з літака «Міжнародних авіаліній України», повідомило агентство Associated Press з посиланням на іранське агентство IRNA.

Прокурор Голамаббас Торкі заявив, що скриньки – «фізично пошкоджені», тому дані можна отримати лише завдяки «тонким технологіям». Іранські експерти не змогли цього зробити через неможливість отримати необхідне обладнання у зв’язку з американськими санкціями.

22 червня Іран заявив, що передасть «чорні скриньки» до Франції «в найближчі кілька днів». Париж планує почати аналіз скриньок у липні.

На початку березня з’явилася інформація, що влада Ірану погодилася передати Україні бортові реєстратори збитого літака. Проте ніяких конкретних повідомлень про це так і не було.

Читайте також: МЗС про заяви Ірану щодо «чорних скриньок» збитого літака: чекаємо, коли Іран перейде від слів до дій​

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

Пізніше стало відомо, що Іран надіслав Україні проєкт меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким Київ і родини загиблих мали б погодитися списати причину катастрофи на «людську помилку» і відмовитися від права позиватися до призвідників збиття літака в судах.

Реакция Китая на парад и типа новую технику путляндии! Унылая декорация!

Реакция Китая на парад и типа новую технику путляндии! Унылая декорация!

Последние новости путляндии и мира, экономика, бизнес, культура, технологии, спорт
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Придурок потанин сделал еще хуже. Катастрофа в Норильске

Придурок потанин сделал еще хуже. Катастрофа в Норильске.

Катастрофа в Норильске не заканчивается, ведь за ее устранение взялся друг опущенного карлика пукина и глава «Норникеля» потанин и они просто сливают отходы в другое озеро. А чего нет то, просто журналисты это засняли, а так они и решают проблемы, создавая еще больше их. А людям по всей стране вешают лапшу на уши, якобы после принятия поправок к Конституции мы заживем и поэтому ходят по квартирам, ведь с явкой большие проблемы
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Крым вскрыл всю подноготную опущенного карлика пукина

Крым вскрыл всю подноготную опущенного карлика пукина
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Експрем’єра Франції засудили до 5 років ув’язнення за шахрайство

Суд у Франції 29 червня визнав винним у шахрайстві і засудив до 5 років в’язниці (з яких три – умовно) колишнього прем’єр-міністра і кандидата в президенти країни Франсуа Фійона. 

Він був головним суперником Емманюеля Макрона на президентських виборах 2017 року, а з 2007-го по 2012 рік був прем’єром за президентства Ніколя Саркозі.

Незадовго до виборів 2017 року стало відомо, що Фійон влаштував свою дружину Пенелопу на роботу своїм помічником. 

За даними свідків, ніяких робочих обов’язків вона не виконувала, але поки вважалася на посаді, заробила близько мільйона євро: зарплату їй нараховували з бюджету Франції. 

За це суд визнав політика винним у шахрайстві і засудив до 5 років в’язниці з відстрочкою вироку на три роки і штрафу в розмірі 375 тисяч євро.

Його дружина також визнана винною в шахрайстві: вона засуджена до трьох років в’язниці умовно.

Згідно з рішенням суду, Фійон і його дружина повинні не тільки заплатити штраф, але і відшкодувати державі понад мільйон євро.

Адвокати заявили про оскарження вироку, тому Фійон наразі залишається на волі.

Скандал навколо експрем’єра вибухнув взимку 2017 року, в розпал виборчої кампанії. Французька преса тоді повідомила, що дружина політика Пенелопа отримувала зарплату як його помічниця, але на роботі вона не з’являлася. 

Франсуа Фійон, представник Республіканської партії, був одним з фаворитів передвиборних перегонів у 2017 році, але його рейтинг сильно впав після висунення йому звинувачень, і вибори виграв Емманюель Макрон.

 

 

Іран просить Інтерпол допомогти з арештом Трампа

Іран видав ордер на арешт президента США Дональда Трампа через вбивство іранського генерала Касема Солеймані на початку 2020 року. Прокуратура Ірану звернулася в Інтерпол з вимогою оголосити Трампа в міжнародний розшук, повідомило агентство Fars.

Крім Трампа, у списку, направленому в Інтерпол, ще 35 осіб. Як вважає іранська влада, всі вони причетні до загибелі Солеймані. Тегеран звинувачує їх у вбивстві і тероризмі. Імена цих 35 осіб не повідомляють, але, за даними прокуратури Ірану, це військові і цивільні чиновники.

У прокуратурі Ірану також заявили, що продовжать займатися цим питанням і після закінчення часу перебування Трампа на посаді.

Малоймовірно, що Інтерпол задовольнить прохання Тегерана, пишуть американські ЗМІ. Принципи роботи агентства забороняють йому робити які-небудь дії політичного характеру.

Білий дім повідомлення Тегерана поки що не прокоментував. Інтерпол також наразі не реагував на цю заяву.

 

Командувач спецпідрозділом «Кудс» Корпусу вартових Ісламської революції Касем Солеймані був убитий 3 січня 2020 року в Багдаді у результаті авіаудару США. Тегеран відповів ракетним ударом по двох іракських військових базах з американськими військовими. Десятки військовослужбовців США були поранені.

У Киргизстані оприлюднили документи про виведення з країни сотень мільйонів доларів

Сотні нових злитих у пресу фінансових документів на тлі корупційного скандалу в Киргизстані демонструють, як протягом декількох років із країни виводилися сотні мільйонів доларів, пов’язаних із маловідомою логістичною мережею.

Документи, опубліковані 29 червня в рамках спільного розслідування Радіо Азаттик (Киргизька редакція Радіо Свобода), Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) і киргизького новинного порталу Kloop, журналісти отримали ще минулого року від Аєркена Саймаіті, китайсько-киргизького підприємця, згодом застреленого в Стамбулі 10 листопада.

Після смерті Саймаіті Радіо Азаттик, OCCRP і киргизький новинний портал Kloop опублікували перше розслідування, засноване на переданих їм документах і власних незалежних джерелах.

Розслідування показало, що колишній заступник голови митної служби Киргизстану Раімбек Матраімов, ймовірно, пов’язаний із корупційною мережею, для якої Саймаіті виводив гроші за кордон.

Матраімов і його родичі заперечують будь-який зв’язок з Саймаіті і корупційними схемами і подали позов про наклеп.

 

У новій порції документів Саймаіті, опублікованих 29 червня, містяться дані про грошові перекази, особисті бухгалтерські книги, електронні таблиці і фіктивні, за його словами, договори, за якими виводилися сотні мільйонів доларів в Німеччину, ОАЕ, Велику Британію, США й інші країни.

Значна частина грошей, які фігурують в цих документах, відправлені компаніям і сім’ї Хабібули Абдукадира, малопублічного уйгурського підприємця з казахським громадянством, який побудував непрозорі логістичні та девелоперські компанії в Центральній Азії, Європі, ОАЕ і США.

На момент публікації розслідування в листопаді Абдукадир був практично невідомий широкому загалу.

Публікація документів Саймаіті відбувається одночасно з виходом нових двох розслідувань, проведених спільно з Bellingcat, і заснованих на даних, наданих убитим бізнесменом.

В одному з них розкриваються особистості раніше невідомих спонсорів благодійного фонду Матраімових, в який, за словами Саймаіті, сам він перекладав гроші у вигляді хабаря за посередницькі послуги і заступництво митної служби Киргизстану. Матраімові відкидають це звинувачення.

У цьому розслідуванні показується зв’язок цих спонсорів із Саймаіті на підставі документів, які він передав до свого вбивства.

Друге розслідування вивчає долю понад мільйона доларів, які, як стверджував Саймаіті, він перевів у Велику Британію для покупки розкішної квартири для Матраімова, – його сім’я відома марнотратним способом життя, який складно пов’язати з доходами, які він отримував на держслужбі.

Сім’ї Матраімова і Абдукадира не відповіли на прохання журналістів прокоментувати ці розслідування. Радниця брата Раімбек Матраімова, депутата парламенту Іскендера Матраімова, попросила більше часу для коментаря, але не відповіла до виходу публікації.

18 червня киргизькі депутати схвалили висновок парламентської комісії про те, що держава не мала відношення до 932 мільйонів доларів, які, за даними розслідувачів, Саймаіті перевів за кордон. 

Проте, після журналістського розслідування фіскальні органи Киргизстану виявили, що при переказі цих грошей не був сплачений податок на суму понад 6,5 млрд сомів ($86,5 млн).

Критики цього рішення комісії кажуть, що вона недостатньо вивчила дані про корупцію, які містяться в розслідуваннях Радіо Азаттик, OCCRP і Kloop, опублікованих у листопаді після вбивства Саймаіті.

У червні Державний комітет національної безпеки Киргизстану заявив, що журналіст киргизької служби Радіо Свобода підозрюється в отриманні грошей від Саймаіті, проте не надав ніяких доказів, крім свідчень двох осіб, один з яких – колишній дипломат, який зараз перебуває під вартою за звинуваченням у зловживанні службовим становищем.

Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода рішуче відкинуло ці заяви.

Колишній президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джеймі Флай заявляв, що це «ймовірно, є черговою спробою реваншу по відношенню до журналістів з боку корупціонерів, які захищають свої багатства і владу».

Черский детектив: опущенный карлик пукин опять попался из-за собственной тупости

Черский детектив: опущенный карлик пукин опять попался из-за собственной тупости
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Опущенный карлик пукин превращает путляндию в обезьянье царство

Опущенный карлик пукин превращает путляндию в обезьянье царство.

Пукинский “поправочный” прорыв – решающий шаг на пути превращения путляндии в обезьянье царство. Он оставит единственный и легитимнейший способ смены власти: сбросить обезьяньего царя и “обнулить” выстроенное им обезьянье царство
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

Коктейль против серпа и молота

Коктейль против серпа и молота
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit